В Айдемир тази година се проведе за 40-ти път празник на кукерите и маските

Четиридесетият традиционен празник на кукерите и маските се състоя днес в силистренското село Айдемир.
В историята си празникът е бил отлаган само веднъж – през 2010 година – заради лошото време. Организатори на проявата са Силистренската община, кметството и читалище „Родолюбие 2006“ в селото. Журито от фолклористи и етнографи присъди три първи награди – на групите от силистренското село Калипетрово, от провадийското село Добрина и на домакините от Айдемир. Традиционни кукерски празници имаше днес и в селата Професор Иширково, Малък Преславец и други селища на Крайдунавска Добруджа.
За 28 март в силистренското село Калипетрово е насрочен Дванайсетият национален фестивал на кукерите. Организатори са Силистренската община, кметството и народното читалище „Пробуда – 1940“ в Калипетрово. Всяка кукерска група трябва да представи петнайсетминутна програма.
Според силистренската етнографка Донка Съботинова в Крайдунавска Добруджа обичаят е пренесен от заселници от Одринска Тракия през 19 век. Изпълнявал се е от мъже и винаги се е свързвал с надеждата за по-добро. По-късно в групите започват да участват и жени.
Историци посочват като пръв писмен източник, който е свидетелство за обичай с маскирани хора на територията на българските земи, житието на християнина-мъченик Св. Дасий Доростолски, живял в Доростол /Силистра/. Описанието се отнася за Силистренския край.
При посещението си в България през 2001 година папа Йоан-Павел II дари част от мощите на светеца и сега те се пазят в силистренския катедрален храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“. /БТА/

Снимки – ТУК

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.