Динята…

Динята задължително трябва да присъства в менюто на хора, страдащи от подагра, артрити, атеросклероза, запек и хепертония. Включват я в диетата на болни от жлъчка и черен дроб. Тя помага и при анемии, защото е богата на желязо, а лесноусвоимите й захари я правят много полезна и за диабетиците, но най-много по 200-300гр на ден. При псориазис и екзема се прилага “динено гладуване”.

Това означава, че не трябва да се приема никаква друга храна, освен диня в продължение на два дни, като през това време и поразените места се налагат с тънки резанчета диня. При тези случаи могат да се направят и специални компреси от марля, напоена със сок от диня. Те се поставят на болните места за около 20 минути.
Кората и семената на динята също имат лечебно действие. Те могат да се ползват през цялата година, както в пресен, така и в сушен вид. При гастрит и колит 100гр. сухи кори от диня се заливат с половин литър вряла вода. Когато настойката се охлади, тя се прецежда и се пие по 200-125гр на 70-75кг. телесно тегло от 4 до 6 пъти дневно преди хранене.
Семената на динята пък се начукват и се заливат с хладка вода в съотношение 1 към 10. Така получената емулсия може да се използва при пигментни петна на лицето, лунички и акне като се нанася с марля или памук по няколко пъти на ден върху засегнатите места.

Динята е противопоказана само за хора с бъбречна недостатъчност, обострена язва на стомаха или дванадесетопръстника и при колит.Тя възстановява киселинния баланс, стимулира храносмилането, усилва перисталтиката на червата и ускорява прочистването на организма от лошия холестерол.

С диня можем и да прочистим своя организъм от шлаки. Два-три дни преди това обаче трябва да се премине на вегетарианска храна или поне на разделно хранене. Самото прочистване става в продължение на 4-5 дни, през които се яде само диня в неограничено количество. Ако ви налегне зверски глад, можете да хапнете и парченце черен препечен хляб. Така наред с прочистването се смъква и някой друг килограм.

От два до три килограма на месец се смъкват и ако си направите ежеседмичен разтоварен ден с диня – едно денонощие, през което на всеки половин час през деня се изяждат по 200гр. диня, а през нощта на всеки два часа – по 500гр.
Динената диета е поносима и не се изпитва чувство за силен глад. Но все пак бъдете предпазливи с нея/или направо я забравете/ако имате камъни в бъбреците или тежко заболяване на задстомашната жлеза. При захарен диабет изяждането на подобни количества диня също са немислими.

Само за 1 ден можете да свалите от теглото си 5 кг, стига да изядете една диня, тежка 5 кг. Разбира се, не с корите, както направи една моя пациентка.
Динята не бива да е ледено студена, каквато пък изяде друг мой пациент и си навлече голяма беда. И така: целият ден яжте само и единствено леко охладената 5-килограмова диня, без да пиете вода. В динята има достатъчно течност, хапвайте по малко от нея на всеки 1 час. Всичко необходимо за човешкия организъм се крие в динята – и витамини, и минерали. Ще се изумите от страхотния ефект!

Коментари