Пазари, битаци, сергии и шарении

Пазари, битаци, сергии и шарении … комай не е отминало времето им. Все още в по-малките населени места има ден от седмицата, когато центърът на селото губи облика си … И ако нявга, в по-забравени времена хората са имали възможност да си купят нещо по-на сметка – в днешно време не е съвсем така. Цените навсякъде са почти еднакви, само дето на живеещите по-далеч от града им се предоставя възможност да спестят едно пътуване, ако имат нужда от бельо, чехли и чорапи … До преди десетина години  все още вървеше и бартерната търговия – чесън или слънчогледово семе срещу картофи.

Описаната картина за селата все още е действаща и разбираема, донякъде. Не го разбираме обаче това, да се случва в града – окръжен център сме все пак. Пазар си имаме, битак също – макар и вече да е сравнително по-цивилизован, подреден. Магазини за всичко си имаме …, но сякаш не ни стигат, че два пъти в годината централният площад на Силистра се превръща в сборище от палатки.

И тук монетата е с повече от две страни … Първата – от естетична гледна точка някак не им е мястото там на сергиите. Втората – никой, освен може би донякъде щанда за локуми и бонбони не предлагат стока, която да я няма в търговската мрежа. Ще каже някой, че е по-евтино. Дали? И третата – къде тук остава ролята на управленците?! – Вместо да стимулират местните търговци, които плащат данъци тук, осигуряващи и работна ръка – къде добре  платена, къде не дотам, но все пак налична …, в онези дни от годината, на които разчитат – по Коледа и Нова година, по Великден – напролет, че и през есента, когато е и празникът на Силистра, и децата тръгват на училище …

Задаваме си въпроса, кому е нужно всичко това?! На таксите, които плащат, приходящите ли, разчита Общината?!

Преди години т.нар. търговски изложения имаха съвсем друг вид. Мнозина сигурно си спомнят, че фоайето на Драматичния театър /макар и там да не беше подходящото място/ събираха производители …Точно така – производители. А другите …другите бяха позиционирани, заедно с въртележките на „Веселия площад“ – на Старата автогара. Така централната част на Силистра не губеше интелигентната си визия.

Днес – от всички, които излагат стоките си, производителите са по-малко и от пръстите на едната ни ръка.

Нима нямаме магазини за детски играчки, за чорапи и бельо. Нима керамични чинии, гювечи и др. няма откъде да си купим. Цвят придават само продаващите локум и бижута ръчна изработка.

Избраните от нас трябва да помислят за местния бизнес, защото той е този, който със сигурност вкарва повече пари в хазната общинска, отколкото разпънатите за седмица палатки. Току виж са открили и как да ги стимулират, така щото и заплати да плащат по-добри, и цените да коригират.

„Силистра СЕГА“

Коментари

2 Responses to Пазари, битаци, сергии и шарении

  1. Баба Янка - многострадалка живееща да стадиона каза:

    Заповядайте в Дулово/Аккадънлар/на пазар в сряда,да се нагледате на сергии и цигании.Там,ще Ви предложат топли кюфтенца,кебапченца/пресни и втора употреба/,автомобилни гуми с грайфер и без,чорапи,прашки,чашки,кокошки и други „сувенири“.Интересни са и антиките,които смуглите търговци предлагат-внос от Белгия и други държави на ЕС!Погледа Ви няма ,как да не се закове и на опънатите вестници по асфалта ,върху които е изложена „сгъната и подредена“стока с неясен произход! ЕЛАТЕ И ВИЖТЕ , НА КАКВО СЕ ВИКА ПАЗАР!

  2. Hosting каза:

    А повечето от продавачите се стараят – всяка сергия заслужава снимка. Е има и сергии с натрупани камари неща, сред които трябва да ровите, но и това е част от преживяването. Като цяло повечето са като на „изложение“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.