“ Преплуване на река Дунав край Силистра “

Програмата „Преплуване на река Дунав“ ще започне на 30 август от 10.00 часа, като в нея са включени различни културни и спортни прояви, чиито организатори са Община Силистра и СНЦ „Дунавски клуб“ – Силистра.

„Да бъдем пазачи на нашата река“ е кауза, която ще подкрепят присъстващите с подписка. Тя е в рамките на застъпническа кампания за участие на обществеността в политиките за устойчиво управление на крайбрежния участък и за подобряване на достъпа до информация от мониторинга за екологичното състояние на водите на река Дунав в района на град Силистра.

На 31 август от 10.00 часа на бреговата ивица в близост до пристанището на фирма „Поларис 8“ ще бъде поредното издание „Плуване към спомена“. Възпоменателният характер на проявата е в чест на покойните „морски вълци“ на Силистра. Сред имената са над 140 души, оставили следа в различни видове водни спортове и със заслуги към рибарството са: Тончо Тончев – основател на морски клуб; Ангел Василев – основател на ветроходния спорт; Петко Димитров – първи лодководач от 1947г. кап. Костадин Павлов – първи председател на Дунавски клуб. По традиция в мероприятието участват близки и приятели на семействата, свързани с река Дунав, както и любители на крайречните спортове.

Плуването към спомена е инициатива от началото на 90-те години. То включва направа на гирлянда, която се пуска по реката и дегустация на рибена чорба, дар от местните рибари и от организаторите.

Коментари