Призив към общинските съветници за лични дарения отправя Инициативният комитет за изграждане на мемориална „Стена на славата” на 31-ви пехотен Силистренски полк

133 персонални писма-обръщения внесе в деловодствата на общинските съвети в 7-те общини на област Силистра Инициативният комитет за изграждане на мемориална „Стена на славата” на 31-ви пехотен Силистренски полк. В тях е отправен призив всеки общински съветник да дари едно месечно свое възнаграждение, за изграждане на мемориалната „Стена на славата”.  Става въпрос за личен акт на всеки един от тях и няма да се нуждае от  внасяне за разглеждане по време на заседание,  и вземането на някакво конкретно общо решение.

От Инициативния комитет съобщават, че на всеки дарител ще бъде издадено персонално свидетелство за дарение.

За цялостното изграждане на монумента са необходими около 100 000 лв. Към настоящия момент по сметката на ИК са постъпили 21 000 лв. Те са дарени от Съюза на ветераните, от самите ветерани, от близки на загиналите войни от полка, съмишленици на инициативата. Сред тях са и общините Тутракан – 5000 лв., Алфатар – 500 лв., Ситово – 3000 лв., Дулово – 2 000 лв.

Остават общините Силистра, Кайнарджа и Главиница.

Инициативният комитет бе сформиран през 2012 г. Състои от 22-ма души. В него има представители на 7-те общини на област Силистра, на музеи в областта,  Областният съюз на ветераните, военни и патриотични организации и родолюбиви наши съграждани.

На мемориалната „Стена на славата” ще бъдат увековечени имената над 440 войници и офицери от 31-ви пехотен Силистренски полк, загинали във Втората световна война, както и на още 119 войни от област Силистра от други полкове.

Публикуваме и текстът, изпратен до всеки един от градските старейшини:

 УВАЖАЕМИ Г-Н/Г-ЖО …,

                Отправям призива си към Вас, защото съм убеден, че осъзнавате високата отговорност, която носите. И сте със съзнанието, че по делата Ви ще Ви помнят. И съдят.

Като общински съветник, Вие и колегите Ви вземате решения, които влияят на живота на Вашите съграждани. Със съзнанието за клетвеност и очакванията на обществото, че във всичките си действия се ръководите от интересите на гражданите от община Силистра и работите за тяхното благоденствие. Благоденствие не само материално, но и духовно. И морално. В името на Република България. Спазвайки Конституцията и законите на страната.

            Клетва, сходна на Вашата, но много по-безвъзвратна са давали и войните, загинали за Родината ни.

            Днес, един по един ние губим от своите, които защитиха нашето право на живот – малцината останали живи ветерани от Втората световна война. И конкретно –  вóйните от 31-ви пехотен Силистренски полк.

31-ви пехотен Силистренски полк участва в заключителния етап на Втората световна война в Европа (1944-1945 г.), в състава на 12-та пехотна дивизия от Първа Българска армия. Той остави трайна следа в най-новата ни история със своята храброст, себеотрицание и жертвоготовност, проявени в боевете в Югославия, Унгария и Австрия. Изключително отличие за бойния дух на Полка е званието „Железния”. Получено е след Дравската операция, по време на която се изправя срещу елитните SS дивизии на Вермахта.

Последната воля на оцелелите българските вóйни от 31-ви Силистренски полк е да видят имената на загиналите си бойни другари, изписани на мемориална стена. Воля – мечта, която датира от близо 15 години.

Както Ви е известно, през 2012 г. бе учреден Инициативен комитет за изграждане на мемориална „Стена на славата”, който имам честта да представлявам. Той обедини представители на 7-те общини на област Силистра, на музеи в областта,  Областният съюз на ветераните, военни и патриотични организации и родолюбиви наши съграждани в усилията ни да бъде увековечен подвигът на 31-ви пехотен Силистренски полк. Резултатите от дейността ни към настоящия момент накратко: Местен екип професионалисти създаде проект за Стената, който бе успешно защитен пред Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства (СЕСИИ) и Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) към Министерството на културата. Издадена бе и виза за строеж (в сила от 23.09.2014 г.), след като проектът бе представен и защитен и пред Специализиран експертен съвет към Община Силистра.

Обединени сме от ясното съзнание, че ние, които благодарение на водилите битки наши сънародници, имаме шанса да живеем в мирен свят, да сме с близките и семействата си, да възпитаваме децата си, имаме дълг – да изпълним тяхната воля.

Не като електорат. Не по задължение. Не защото някой ни го поръчва. А защото осъзнаваме отговорността си към своите деца. С личния си пример. Защото този личен пример е и единственият истински и съдържателен начин да възпиташ почтени, родолюбиви, благодеятелни хора. Личности. С памет и морал. Личности, които градят.

            Изграждането на мемориална „Стена на славата” е планирано да се реализира в непосредствена близост на паметника на 31-ви полк в гр. Силистра. Предвидено е да бъдат изписани имената на всички загинали вóйни от Полка, както и на загиналите от други военни части от област Силистра през Втората световна война.

 За цялостното изграждане на монумента са необходими около 100 000 лв. Към настоящия момент по сметката на ИК са постъпили 18 000 лв. Те са дарени от Съюза на ветераните, от самите ветерани, от близки на загиналите войни от полка, съмишленици на инициативата. Сред тях са и общините: Тутракан, с гласувани от Общинския съвет и преведени по сметката на ИК 5 000 лв., Алфатар – 500 лв., Ситово – 3 000 лв. Общински съвет-Дулово – 2 000 лв.

Съвсем скоро ще пристъпим към реален градеж на „Стената на славата”.

Вярвам, че обединявайки чистите си граждански и човешки усилия имаме шанс с реални действия да благодарим на вóйните, дали ни най-големия урок по родолюбие, войнска чест, мъжество и кураж! Да ги почетем достойно, да съхраним паметта за тях и да опазим за поколенията факти и събития, които възпитават!

Вашата персонална подкрепа може да намери реален и смислен израз като дарите едномесечното си възнаграждение за дейността Ви като общински съветник.

Това можете да сторите чрез банковата сметка на Инициативния комитет:

„ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ” АД, клон Силистра

BIC: BPBIBGSF

IBAN: BG46 BPBI 71154055470101

Инициативен комитет за изграждане на мемориална „Стена на славата”

Това е волята на оцелелите! Не можем да си позволим да я подминем! Всъщност можем… Но не бива! Не бива с лека ръка да подминем живота и битките им! Не бива, ако е останало у нас капка чест и памет за Родината ни, да позволим времето да обезличи подвига им!

Свидетели сме на събития, които могат да подкопаят вярата ни в градивната човешка същност. Свидетели сме и на събития, които от безродност, некомпетентност, слугинаж или от пълна некадърност застрашават историята ни с подмяна.

Лесно е да сме инертни. Незаинтересовани. Удобно е да сме само наблюдатели. Без памет, от която бихме се засрамили.

Но аз и родолюбивите ни съграждани вярваме, че обединени от усещането за дълг към историята ни и отговорност към поколенията, сътрудничеството ни ще бъде ползотворно!

УВАЖАЕМИ Г-Н ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК,

УВАЖАЕМИ/А Г-Н/Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ 

ЧАКАТ НИ! И ЖИВИТЕ, И МЪРТВИТЕ! 

С уважение:

Николай Димов

Председател на Инициативния комитет

Коментари

2 Responses to Призив към общинските съветници за лични дарения отправя Инициативният комитет за изграждане на мемориална „Стена на славата” на 31-ви пехотен Силистренски полк

  1. Хаджията каза:

    От поп сълза,от костенурка-вълна,от кантонер-пот и от общински съветник дарения…чувай Гергино….

  2. Анонимен каза:

    Ама наистина-замразиха го нещо мемориала-от кое време вече….Прав си Хаджи-с тоя апел към съветниците само си губят времето тия от Инициативния комитет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.