При личен лекар след предварително записан час

Проект на Министерството на здравеопазването предвижда достъпът до общопрактикуващият лекар да става след предварително записан час.

Възможност за записване на часове при личните лекари има и в момента, но това не е задължително. Ако се приемат новите правила обаче, личните лекари ще подлежат на глоба за нарушаване на медицински стандарти, ако не вдигат телефона и не следят за спазването на реда за консултации. Мярката е с амбицията да се намалят опашките пред кабинетите, като дори се предвижда осигурените места в чакалните да станат три пъти по-малко – от 6 на 2 стола.

Заедно с реда пред кабинета, остава задължението на общорактикуващите да записват часове и за домашни посещения на тежкоболни и трудноподвижни пациенти. Въвеждат се задължителни домашни консултации за женско и детско здраве. Ще има възможности също и за консултации по телефон и по интернет в рамките на работното време

В новите стандарти е записано още, че джипитата ще могат да ни консултират без да са ни прегледали. Те ще дават съвети по телефона или онлайн с имейл или по скайпа. Това обаче ще става само в работно време, като телефонните консултации ще са задължителни, а тези онлайн – препоръчителни.

Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров така ще се регламентира дейността, която и досега джипитата изпълнявали. „Онлайн консултациите са поглед в бъдещето, но разбира се, първо трябва нещата у нас да се нормализират и хората да спрат да нападат лекарите за щяло и нещяло“, подчерта той. В почти цяла Европа тази практика е много популярна, докато в България досега докторите се пазеха да дават съвети по телефона. Във Великобритания например джипито изобщо не е длъжно да посети дете с температура, достатъчно е да се чуе с родителите или да прати напътствията си по електронната поща.

Според пациенти обаче онлайн лечението може да свали качеството на услугата, както и да доведе до нежелани последици, ако болният не бъде обстойно прегледан. Затова трябва да има ясен регламент при какви състояния можем да минем само със съвети по телефона и в какви случаи задължително трябва да ни прегледат, твърдят пациентски организации. Освен това няма как медиците да носят отговорност за несполучлива терапия, ако тя е предписана по скайпа.

Коментари