ДНЕС Силистра отбелязва 137 години от Освобождението си

С тържествена церемония Силистра днес отбелязва 137-години от Освобождението си. На тази дата градът се вписва в историята на третата българска държава като свободна българска територия.

Честванията започват в 10,30 часа с Панахида за загиналите воини, отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросийй, в катедралния храм „Св.св. първоапостоли Петър и Павел“. В 11,00 часа от там ще тръгне литийно шествие с Градския духов оркестър до паметната плоча на ул. „Хан Омуртаг“ №10, която отбелязва Освобождението на Силистра, където ще бъдат поднесени венци и цветя. Там са били посрещнати и първите руски войски.
За свободата на Силистра са се сражавали големите руски пълководци Румянцев, Суворов, Багратион, Кутузов и Дибич Забалкански. При руската обсада през 1854 година е участвал и големият руски писател Лев Толстой.
През 1958 година силистренци получават в дар ключа на силистренската крепост, взет като трофей на 12 юни 1810 година от пълководците Каменски и Кутузов и пазен в Санкт Петербург.
Част от празника е и традиционната среща на настоящия кмет на града с бивши градоначалници и управници.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.