Соларни катамарани плават по Дунав между двата бряга

 

Пасажерски кораби, задвижвани със слънчева енергия плават вече между Силистра и румънското пристанище Кичу. Соларните катамарани са два и вече са част от транспортната система в трансграничната зона Силистра-Кълъраш.

Силистренци, а и съседите им от другата страна на Дунав вече имат алтернатива за преминаване през реката.

Инициативата е нова и предстои да бъде разработена.

Хората ще имат възможност да се возят между Силистра и румънския бряг без да плащат нищо.  Освен това катамараните не замърсяват околната среда – всичко е на ток, който се добива от слънчевите батерии.

13521981_1212409725436777_2048603211611531557_nНа този етап корабчетата ще плават само в събота. От българския бряг катамаранът тръгва в десет сутринта, но желаещите трябва да бъдат там час по-рано за оформяне на документите. Идеята на пътуванията е хората да се наслаждават на природата, на реката, а не с търговски цели

Същата лодка ще бъде тествана и дали може да ходи до вътрешността на Кълъраш, и ако стане така, че тя да издържи до там без да се ползва друга енергия –  бензини, нафта и др., то тогава може да започне да пътува и всеки ден.

В проекция е и идеята корабчето да се ползва и за разходка по реката само в българския участък. Да бъде наемано за туристически групи или от желаещи да прекарат романтична вечер на лунна светлина.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.