4 млн. лв. допълнително за Фонда за лечение на деца в чужбина

Министерство на финансите осигури още 4 млн. лв. за нормалното функциониране на Фонда за лечение на деца в чужбина. Това обяви днес в сутрешния блок на bTV директорът Павел Александров, който бе върнат на поста от служебния здравен министър д-р Мирослав Ненков, година след като бе освободен от бившата вече министър д-р Таня Андреева заради редица административни нередности.

Парите са осигурени след разговор на д-р Ненков с колеката му от финансовото министерство Румен Порожанов. „Фондът имаше заложени около 6 млн. лв. – парите бяха малко и не бяха планирани добре. Тези пари са изхарчени, но сега може да разчита на още 4 млн. лв. до края на годината“, обясни Александров. Той определи уволнението си преди година като „чисто политическо“. „Наследничката ми е бивш депутат от БСП, аз съм експерт без партийна обвързаност. Дотам водят изводите, след като за една година нищо не се направи във Фонда“, посочи още Александров.

Той обеща да бъдат предприети мерки за организиране на средствата по ефективен начин. На среща със зам.-министрите на здравеопазването ще бъдат обсъдени възможности за стабилизиране на Фонда.

По думите на Александров, има съмнение за дублиране на разходите, заради което парите са свършили малко след средата на годината. Към момента е финансирано лечението на 700 деца, предстои разглеждането на случаите на 30 деца.

„Очакваме до края на годината да е започнало лечението на около 600 деца, имаме клиники в чужбина, с които работим, имаме остатъци, които ще съберем. Хубаво е да успокоим родителите, че ще направим всичко възможно и няма проблем с Фонда“, увери Павел Александров.

Коментари